Tutustu Gnoncen perustajajäseniin, osa 2: Atte Sarkonen

Tämän artikkelisarjan mukana pääset tutustumaan minkälaisia tyyppejä Gnoncen koneiston takaa löytyy. Toisena vuorossa Atte Sarkonen.

Milla Kulmala

Milla Kulmala

|

Gnoncen tavoitteena on muuttaa it-alan normeja, valmentaa ohjelmistokehittäjiä freelance uralle sekä luoda yhteisö ja tukiverkosto; freelancereilta freelancereille.

Tämän artikkelisarjan mukana pääset raapaisemaan hieman pintaa syvemmälle ja lukemaan, minkälaisia tyyppejä Gnoncen koneiston takaa löytyy. Keitä he ovat, mistä he tulevat ja miten he ovat päätyneet tähän pisteeseen.

Ensimmäisenä vuorossa oli Kasper, seuraavaksi vuorossa Atte!

Kuka?

Atte Sarkonen on yksi Gnoncen perustajista ja gnonsultti. Alun perin Jyväskylästä kotoisin oleva ja siellä myös opiskellut Atte pakeni etelämpään etsimään itseään. Aten tarkoituksena oli lähteä isolle kirkolle, mutta päätyi kuitenkin Nurmijärvelle, tarkemmin Klaukkalaan.

Kotitoimistostaan käsin Atte paiskii hommia asiakastyön sekä erilaisten omien projektien parissa. Aten ammatillisia vahvuuksia ovat kyky mukautua joustavasti erilaisiin tehtäviin sekä taito ottaa uusia asioita haltuun nopeasti. Näiden ominaisuuksien ansiosta Atte onkin ehtinyt toimia ja kerryttää kokemustaan monipuolisesti erilaisten projektien parissa.

Vapaa-ajalla (millä vapaa-ajalla?) Atte tykkää lähteä mukaan kaikenlaisiin villityksiin ja haluaakin etsiä sekä kokea kaikenlaista uutta. Tilaisuuden tullen varjoliito, pelit, reissaus, laskettelu ja musiikin miksaus ovat aktiviteetteja, joiden parista Aten löytää.

Tie ohjelmistokehittäjäksi ja yrittäjäksi

Tietokonepelit ja tietokoneen sujuva käyttö pikakomentoineen ovat kiehtoneet Attea nuoresta asti. Peruskoulussa hän valitsi kaikki mahdolliset atk-tunnit, ja lukiossa peliohjelmointikurssi vei ensimmäistä kertaa koodin pariin. Tie ohjelmistokehittäjäksi ei kuitenkaan ollut läpihuutojuttu, sillä Aten unelma oli ryhtyä lentäjäksi. Muutaman mutkan kautta hän päätyi lopulta Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan tietojärjestelmätiedettä. Unelma lentämisestä ei kuitenkaan unohtunut: ammatin sijaan lentämisestä tuli harrastus.

Eteenpäin Attea ajavat jatkuva halu kehittyä ja vimma olla hyvä siinä mitä tekee. Opintoja Atte suoritti huimalla tahdilla, ja lisäksi hän oli mukana erilaisissa tutkimushankkeissa läpi opintojen.

Atte ei ollut lainkaan varma siitä, mitä haluaisi konkreettisesti tehdä tulevaisuudessa, mutta hän näki it-alalla hyvän tulevaisuuden ja tiesi, että opinnot avaisivat monia eri mahdollisuuksia. Kova työ sekä opiskeluun satsattu aika palkitsisivat vaivannäön tavalla tai toisella.

Todellinen palo ohjelmointiin löytyi vasta opintojen loppupuolella, kun Atte saavutti flow-tilan yön pimeinä tunteina kurssitehtäviä koodatessa. Atelle koodaaminen tapahtuu yhä parhaimmillaan silloin, kun saa muodostaa itselleen rajatun tilan, uppoutua ongelmanratkaisuun ja hypätä flow’n vietäväksi.

Ajatus yrittäjyydestä alkoi kiehtoa Attea opintojen aikana huolimatta siitä, että tulevaisuuden kuvioista ei ollut vielä selkeää ajatusta. Yrittäjyys kuitenkin vaikutti sopivalta uravalinnalta Atelle, joka laittaa itsensä likoon tavoitteiden saavuttamiseksi. Kun Attea pyydettiin lähtemään mukaan Gnonceen, tarina (Atte) kertoo mystisen valokeilan ilmestyneen taivaalta osoittamaan kohti päätöstä tekevää nuorta koodarin alkua, jonka oli aika valita elämänsä suunta. Päätös lähteä mukaan Gnonceen oli ehdottomasti oikea.

Ohjelmistokehittäjänä

Atte on tunnollinen modernien teknologioiden taitaja, joka toimittaa työssään aina taattua laatua ja nauttii koodailusta yön hiljaisina tunteita, kun pitäisi jo olla nukkumassa.

Atte nauttii ongelmanratkaisusta, ja ongelmanratkaisutaidot ovatkin hänen vahvuuksiaan myös ohjelmistokehittäjänä. Kyky mukautua erilaisiin tehtäviin, taito ottaa uudet asiat haltuun nopeasti sekä yhteisöllisyys ovat Aten valttikortteja ohjelmistokehittäjänä.

Tunnollisuus löytyy Aten vahvuuksien lisäksi myös heikkouksien listalta ylitunnollisuutena. Eniten kehitettävää Atte kokee löytyvän omien rajojen asettamisessa itselleen. Vaikka halu kehittyä ja mennä eteenpäin on suuri, sitä ei tule päästää hyvinvoinnin edelle.

Freelancingissa Atte näkee taloudellisen arvon, mutta myös omanlaisensa vapauden ja mahdollisuuden haastaa sekä kehittää itseään. Atte uskoo työnteon tulevaisuuden olevan muuttumassa enemmän freelancermaiseen suuntaan ja uskoo tämän muutoksen vaikuttavan positiivisesti yhteiskuntaan.

Aika laittaa tuumasta toimeen?

Lue lisää freelancerina aloittamisesta