Miten hankin laitteet freelancer-yritykselleni?

It-freelancer tarvii tietynlaisia laitteita toiminnassaan. Mitä kannattaa ottaa huomioon ja miten laitteet kannattaa hankkia yritykselle?

Milla Kulmala

Milla Kulmala

|

It-freelancerina et tarvitse suurta kalustoa työntekoon, mutta tietyt laitehankinnat ovat kuitenkin tarpeen toiminnassasi. Tästä artikkelista löydät tiiviin tietopaketin aiheesta, esimerkiksi mitä ottaa huomioon sekä mitä ja miten hankkia tarvittavat laitteet yrityksellesi freelancerina.

Rentoa keskustelua aiheesta pääset myös kuuntelemaan podcast-jaksostamme It-freelancerin laitehankinnat.

Mitä hankintoja it-freelancer tarvitsee?

Yrityksellesi hankkimiesi laitteiden tulee olla perusteltavissa yrityksesi tarpeisiin. It-freelancerille tarpeellinen hankinta on vähintään työntekoon soveltuva tietokone, mutta esimerkiksi myös näytöt, puhelin, kuulokkeet ja laturit ovat olennaisia työvälineitä.

Myös muut työpisteen tarvikkeet, kuten sähköpöytä, työtuoli ja toimistotarvikkeet, ovat yrityksen nimiin tehtäviä hankintoja, sillä ne ovat liiketoimintasi kuluja.

Laitteiden ja tarvikkeiden lisäksi toiminnallesi tarpeelliset palvelut, kuten kotitoimiston nettiyhteys, verkkosivuston kustannukset tai vaikkapa Googlen palvelut (esim. Workspace), voidaan myös vähentää verotuksessa.

Miten aloitteleva freelancer voi hankkia laitteita yritykselle?

Liiketoiminnan alkaessa laitteiden täytyy olla kunnossa, jotta asiakastyön sujuva tekeminen on mahdollista. Kuinka aloittava it-freelancer voi siis tehdä hankintoja ennen ensimmäistä laskutusta, jos yrityksen tilillä ei ole vielä rahaa?

Osamaksu

Hyvä vaihtoehto laitteiden hankintaan it-freelancerina on koroton osamaksu. Esimerkiksi Elisalta laitteita on mahdollista hankkia yritykselle korottomasti jopa 2 000 euroon asti.

Leasing

Laitteita on mahdollista hankkia myös palvelulaitesopimuksella. Tämän vaihtoehdon hyvä puoli on se, että sopimusta uusiessa voit helposti päivittää laitteesi parempaan versioon. Joskus laite saattaa kuitenkin jäädä tarpeettomaksi ennen sopimuskauden päättymistä. Muista siis palvelulaitteita hankkiessasi miettiä tarpeesi riittävän pitkälle: onko hankinta sopiva koko sopimuskauden ajan?

Omat laitteet

Mikäli omistat tarvittavat laitteet yksityishenkilönä, voit myydä ne käytettynä yrityksellesi. Ostoa varten sinun tulee määrittää käytetylle laitteelle arvoaan vastaava hinta ja laatia kauppakirja, jossa on liitteenä mahdolliset tositteet. Tässä tapauksessa et voi hyödyntää laitteiden alv-vähennystä.

Yrityksen lainoittaminen

Voit hankkia uudet laitteet antamalla yritykselle lainaa ja käyttämällä sitä hankintoihin. Lainan voit maksaa itsellesi takaisin, kun olet saanut rahaa yrityksen tilille. Voit ostaa laitteet myös käytettynä. Käytettyjä laitteita ostaessasi tarvitset tositteeksi kauppakirjan. Tällöin et myöskään voi hyödyntää alv-vähennystä, mutta voit löytää laitteet lähtökohtaisesti edullisempaan hintaan.

Laitteiden hankinta yksityishenkilönä yrityksen lukuun

Hankintoja voit tehdä ja maksaa myös yksityishenkilönä “yhtiön lukuun“, myös ennen yrityksen perustamista (alkuvarastovähennys). Jos maksat yksityishenkilönä yhtiön kuluja, voit tehdä niistä kuluveloituksen ja velkoa kulut takaisin yritykseltäsi myöhemmässä vaiheessa.

Muista tositteet ja asianmukaiset kauppakirjat

Yrittäjä, muista aina säilyttää kuitit kaikista yhtiösi hankinnoista!

Yrityksen vanhoja laitteita voi myös myydä eteenpäin toiselle yritykselle tai yksityishenkilölle. Myydessäsi käytettyjä tuotteita täytyy aina laatia asianmukainen kauppakirja tositteeksi.

Arvonlisäveron vähennysoikeus laitteiden hankinnassa

Kun teet laitehankinnat yrityksesi nimiin etkä yksityishenkilönä, voit hyödyntää arvonlisäveron vähennysoikeutta.

Yrittäjänä maksat myymistäsi palvelusta arvonlisäveroa (alv), joka lisätään asiakkaalta laskutettavan palkkion päälle. Kun ostat laitteita yritykselle, yleensä niidenkin hinta sisältää arvonlisäveroa, joka maksetaan kauppahinnan yhteydessä.

Alv-vähennys tarkoittaa, että voit vähentää laitteiden hintojen sisältämät arvonlisäverot myymäsi palvelun sisältämästä arvonlisäverosta.

Esimerkki: Myynti 3 000 € + alv 24 % (780 €)

Ostot 1 000 € + 24 % (240 €)

Alv-vähennys = 780 € - 240 € = 540 €, eli maksat alvia myynnistäsi vain 540 €


Jos kaipaat apua laitehankintojen tai freelanceer-uran aloittamisen kanssa, ota meihin yhteyttä!


Aika laittaa tuumasta toimeen?

Lue lisää freelancerina aloittamisesta