It-freelancerin etuudet

Lukuaika 5 minuuttia

It-freelancerin etuudet

Lukuaika 5 minuuttia

It-freelancerin etuudet

Yrittäjyys tuo tullessaan velvollisuuksia, mutta yrittäjälle on tarjolla myös rahan arvoisia työsuhde-etuja, joihin kannattaa ehdottomasti perehtyä. Tähän artikkeliin olemme koonneet it-freelancereille hyödyllisiä etuuksia sekä tietoa niistä oman päätöksenteon tueksi.

Minkälaisia etuuksia on tarjolla? Maksetaanko etuuksista veroa? Mitä ovat etuuksien palveluntarjoajat? Mitä etuuksia me suosittelemme? Vastaukset esimerkiksi näihin kysymyksiin löydät tämän artikkelin lisäksi kuuntelemalla podcast-jakson It-freelancerin työsuhde-edut.

Työsuhde-etujen verotus

Etuudet voivat olla osittain tai kokonaan verovapaita tai verotettavia.

Verovapaat edut voit hyödyntää yrityksessä helposti, eikä niistä tarvitse ilmoittaa erikseen minnekään (paitsi omalle kirjanpitäjälle). Näitä ovat esimerkiksi liikunta- ja kulttuurietu, hierontaetu sekä nettiyhteys kotiin.

Verotettavat edut sen sijaan tulee ilmoittaa verorekisteriin palkanmaksun yhteydessä, sillä nämä etuudet nostavat saajansa ansiotulon määrää. Vaikka etuudesta maksetaankin veroa, on se usein palkkaa kevyemmin verotettu ja kannattavampi tapa nostaa varoja yrityksestä. Lounasetu, puhelin ja autoetu ovat yleisimpiä verotettavia etuuksia.

Mitä ovat etuuden palveluntarjoajat ja miksi niitä tarvitaan?

Lain mukaan etuuksia, kuten lounasetua tai kulttuuri- ja liikuntaetua, varten vaaditaan sopimus sen yrityksen kanssa, johon käytät etuutta. Jotta edun käyttö useassa paikassa olisi helppoa, löytyy avuksi palveluntarjoajia, kuten Edenred, Easybreak ja ePassi. Palveluntarjoajat tekevät sopimuksen tuhansien eri toimijoiden kanssa. Yrityksesi tekee sopimuksen valitun palveluntarjoajan kanssa ja pääsee hyödyntämään etuuksia palveluntarjoajan verkostossa.

Verojen raportointia palveluntarjoaja ei kuitenkaan hoida puolestasi, vaan niiden hoito jää yrittäjälle (kirjanpitäjälle). Palveluntarjoajien käytöstä koituu myös hieman lisäkuluja: esimerkiksi Edenred ottaa välistä 2–5 %, kun rahaa siirtää tilille.

Palveluntarjoajien välillä on hieman eroja, eikä kaikkia palveluntarjoajia voi välttämättä hyödyntää niissä paikoissa, joissa haluaisit etua käyttää. Monella palveluntarjoajalla maksu toimii mobiilisovelluksen kautta, mutta esimerkiksi Edenred hyväksyy myös fyysiset korttimaksut.

Etuja on kuitenkin mahdollista hyödyntää myös ilman palveluntarjoajia tekemällä sopimuksen suoraan halutun yrityksen kanssa. Voit esimerkiksi sopia vuosijäsenyydestä kuntosalin kanssa.

Hyviä työsuhde-etuja it-freelancerille

Tässä luvussa listaamme it-freelancerille olennaisimmat luontoisedut.

Palveluntarjoajien kautta

Lounasetu on yksi suosituimmista etuuksista. Etua voit hyödyntää ravintoloissa paikan päällä, Woltin kautta tilatessasi sekä ruokakaupoissa ostaessasi ruoka-annoksia esimerkiksi palvelutiskiltä. Edusta 75 % on saajalleen veronalaista ansiotuloa. Loput 25 % on verovapaata. Vuonna 2022 lounasedun enimmäisarvo on 11,30 € per työpäivä eli noin 215–240 € per kuukausi. Lounasetu on verotettava etuus, ja se ilmoitetaan kuukausittain palkanmaksun yhteydessä.

Liikunta- ja kulttuurietu on vuosittain hyödynnettävä, enintään 400 € arvoinen etuus. Se on mielestämme myös yksi hyödyllisimmistä etuuksista, sillä virkistäytyminen on tärkeä osa freelancerin työhyvinvointia. Myös tämä etu hankitaan usein palveluntarjoajan kautta. Liikunta- ja kulttuurietu on verovapaa 400 € asti vuodessa, joten sitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Työmatkaetu on vuosittain hyödynnettävä 3 400 € arvoinen etuus, jolla voit hankkia henkilökohtaisen matkakortin julkisiin liikennevälineisiin. Tämä kattaa esimerkiksi työpaikan ja kodin välistä kulkemista, mikäli käyt freelancerina aktiivisesti asiakkaasi toimistolla (normaalia päivittäistä työmatkaa ei saa vähentää yrityksen liiketoiminnan kuluna). Jos matkustat esimerkiksi toiseen kaupunkiin asiakastapaamiseen, voit vähentää tämän yrityksen kuluina. Tämä etuus on 3 400 €/v asti verovapaa, eikä sitä tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin.

Hierontaetu on ennaltaehkäisevä hyvinvointietu, joka on määritelty verovapaaksi kohtuuden rajoissa. Kohtuullisuus on harkinnanvaraista, mutta esimerkiksi noin 400 € vuodessa menee näihin raameihin. Hierontaetu on verovapaa, eikä sitä tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin.

Itse hoidettavat etuudet

Tällä tarkoitettaan sellaisia etuuksia, joihin ei vaadita erikseen sopimusta tai palveluntarjoajaa.

Internet-yhteys on olennainen osa it-freelancerina työskentelyä, sillä etenkin nykyään suuri osa työstä tehdään etänä kotoa. Nettiyhteys kotiin on siis järkevää hoitaa yrityksen kautta, ja sen voi vähentää yrityksen kuluna. Kodin internet-yhteys on verovapaa, eikä sitä tarvitse ilmoittaa.

Puhelinetu,eli henkilökohtainen puhelinliittymä kannattaa ottaa yrityksen kautta, koska samaa puhelinliittymää tulee usein käytettyä myös yrityksen asioiden hoitamiseen. Koska puhelinetu koskee henkilökohtaista, osittain yksityiskäytössä olevaa liittymää, syntyy siitä
20 €/kk verran verotettavaa ansiotuloa, joka ilmoitetaan palkanmaksun yhteydessä.

Gnonsultin pro-tip: Netti- ja puhelinliittymät ovat kalliimpia yritykselle ostettuina. Voit säästää rahaa hankkimalla liittymät yhtiölle yksityishenkilönä ja tekemällä niistä kuluveloitukset.

Polkupyörä- ja sähköpyöräetu on verovapaa etu 1 200 € asti (100 €/kk), eikä etuutta tarvitse erikseen ilmoittaa palkanmaksussa. Pyörä on ostamisen sijasta mahdollista hankkia myös kuukausimaksullisella leasingsopimuksella.

Asuntoetu mahdollistaa vuokra-asunnon vuokran maksamisen yhtiön kuluna. Kyseessä on monimutkainen etuus, mutta se voi olla erityisen hyödyllinen, jos esimerkiksi muutat väliaikaisesti työkeikan perässä toiseen kaupunkiin asumaan. Kuten autoedun kanssa, myös asuntoedun osalta kannattaa aina käydä oma tilanne läpi yhdessä kirjanpitäjän kanssa. Asuntoetu luo saajalleen verotettavaa ansiotuloa, joka tulee ilmoittaa palkanmaksun yhteydessä. Asuntoedun verotuksen määrä riippuu muun muassa asunnon sijainnista sekä koosta.

Autoetu

Autoetu on jonkin verran monimutkaisempi kuin muut etuudet. Sen hyödyntäminen voi kuitenkin osoittautua yrittäjälle halvemmaksi kuin autoilun kulut yksityishenkilölle. Etu verotetaan joko vapaana autoetuna tai auton käyttöetuna. Autoetua harkitessa kannattaa aina käydä oma tilanne läpi yhdessä kirjanpitäjän kanssa. Kirjanpitäjäsi osaa kertoa, onko autoedun käyttöönotto sinulle kannattavaa. Kannattaa myös keskustella siitä, kumpi verotusmuoto on sinun tapauksessasi parempi vaihtoehto.

Vapaa autoetu: Työnantaja maksaa kaiken, eli auton, huollot sekä polttoaineen. Tässä tapauksessa auton käytöstä on pidettävä ajopäiväkirjaa.

Käyttöetu: Yritys maksaa kaiken muun paitsi polttoaineen. Autoa voi siis käytännössä käyttää vapaasti työ- sekä yksityiskäyttöön ilman ajopäiväkirjaa.

Verottajan kaavalla lasketaan, paljonko etuudesta syntyy verotettavaa ansiotuloa yrittäjälle. Tällä hetkellä (2022) täyssähköautoihin on saatavilla ylimääräisiä verohuojennuksia.

Autoetu on verotettava etuus, jota verotetaan verottajan autoetulaskurin mukaisesti.

Tutustu, harkitse, hyödynnä!

Osa etuuksista on työläämpää ottaa käyttöön kuin toiset. Monet etuuksista ovat kuitenkin helppoja ja todella kannattavia hyödynnettäviä, kuten lounas- tai liikuntaetu. Etuuksien hyödyntäminen on lähes aina verotuksen kannalta tehokkaampaa kuin varojen nostaminen palkkana tai osinkona ja hyödykkeiden hankkiminen yksityishenkilönä.

Tämä artikkeli tarjoaa it-freelancerille yleiskatsauksen työsuhde-etujen valitsemista helpottamaan. Muista kuitenkin perehtyä haluamiisi etuihin ja niiden verotukseen ennen etujen käyttöönottoa. Jos jokin on vähänkin epäselvää, kannattaa oma kirjanpitäjää konsultoida.

Gnonsultin pro-tip: Jos syvällinen perehtyminen kaikkiin etuuksiin ei innosta, vaiva-hyötysuhteen osalta ehdottomasti hyödyntämisen arvoisia etuja ovat ainakin nettiyhteys kotiin, puhelinetu sekä liikunta- ja kulttuurietu!

Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus