Miten tarjoan osaamistani projektiin it-freelancerina

Tärkein myyntivaltti projektin hankintaan it-freelancerille on oman työkokemuksen tuotteistaminen. Tässä artikkelissa parhaat vinkit CV:n luomiseen.

Milla Kulmala

Milla Kulmala

|

Kun lähdet etsimään uutta projektia it-freelancerina, meidän neuvomme on ensimmäiseksi määrittää oma täsmäsosumasi sekä kohdentaa myyntimateriaalit. Kohdentaminen auttaa sinua erottumaan joukosta ja on tärkeää etenkin it-freelancereille, joille ei ole vielä kertynyt useiden vuosien freelancer-kokemusta.

Kokemus ja sen paketoiminen myytävään muotoon on tärkein myyntivaltti projektin hankintaan it-freelancerille. Tässä artikkelissa kerromme itse toimivaksi havaitsemamme keinot hyvän CV:n, profiilin sekä saatteen luomiseksi.

Kohdenna ansioluettelosi projektiin

Hyvä ansioluettelo eli CV on selkeä ja ytimekäs tietopaketti osaamisestasi, ja se kohdennetaan jokaiseen haettuun projektiin. Kohdennetussa CV:ssä tuot osaamisesi oikein esille ja erotut eduksesi vastaamalla täysin asiakkaan tarpeisiin. CV:tä kirjoittaessa ei kuitenkaan valehdella tai liioitella, vaan on tärkeää ymmärtää asiakkaan tarpeet ja oma osaaminen. Näin asiakkaalle on mahdollista välittää tunne, että juuri sinä olet oikea tyyppi haettuun hommaan.

Käytännössä freelancerin CV koostuu profiilista, työ/projekti historiasta, koulutuksesta sekä kielitaidosta. Joskus liitteenä voi olla myös taulukko teknisestä osaamisesta esim. julkisen hankkeen tarjouksen pisteytystä varten. Työnhausta poiketen työpaikkoja tärkeämpää freelancerin CV:ssä on aikaisemmat projektit ja roolit joissa olet työskennellyt. Panosta siis siihen, että kerrot selkeästi ja ytimekkäästi mitä konkreettista olet työurasi aikana tehnyt.

CV:ssä yksittäisestä projektista kannattaa kertoa projektin luonne, toimiala sekä roolisi hankkeessa. Osaamasi tekniikat voit koota helposti luettavaksi avainsanalistaksi, jonka voit projektikohtaisesti kohdentaa lisäämällä alkuun ne tekniikat, jotka ovat projektin kannalta olennaisimpia. Vähemmän olennaiset tekniikat voit jättää loppuun, ja jos lista on pitkä, voit myös karsia tarpeettomat kokonaan pois.

Teknisen osaamisen lisäksi voit tuoda esille, mitä arvoa osaamisesi on aikaisemmin tuottanut tai mitä se voi hakemassasi projektissa tuottaa. Esimerkiksi jos käyttämälläsi tekniikalla voisi pienentää yrityksen kuluja, parantaa käyttöliittymää tai toteuttaa projektin nopeasti ja ketterästi. Mikäli tällaisia ”key resulteja” löytyy, ovat ne eduksesi hakuprosessissa.

Luo profiili

Profiili on muutaman kappaleen pituinen CV:n osa, joka tulee CV:n alkuun. Profiili kannattaa kuitenkin koota vasta CV:n luomisen jälkeen. Profiilin avulla voit tiivistää oman työkokemuksesi tarinamaiseen muotoon, jossa voit kertoa projektiin sopivista ominaisuuksistasi. Profiilin avulla voit tuoda myös omaa persoonaasi esille ja erottua eduksesi muista hakijoista. Sama profiili voi sopia moneen hakemaasi projektiin, mutta profiilia voi myös halutessaan kohdentaa eri projekteihin.

Mieti mitkä ominaisuutesi ovat isoimmat myyntivalttisi. Sinun tulee ymmärtää asiakkaan ja projektin tarpeita ja sovittaa oma osaamisesi näihin tarpeisiin. Yleinen myyntivaltti voisi esimerkiksi olla laaja tekninen osaaminen tai monipuolinen kokemus erilaisista projekteista ja organisaatioista. Jos olet työskennellyt useissa rooleissa tai johtanut muita, saattaa se projektista riippuen kertoa senioriteetista ja toimia hyvänä myyntivalttina.

Jos noudatat meidän vinkkiämme ja haet “täsmäosumaan”, erittäin hyvänä myyntivalttina kyseiseen projektiin toimii relevantit tekniikat sekä aikaisempi kokemus. Pelkästään profiililla voidaan luoda asiakkaalle ensivaikutelma siitä, että juuri sinä olet oikea kandidaatti pestiä varten.

Luo saate

Saate on CV:n ohessa lähetettävä viesti. Saatteen voi kirjoittaa esimerkiksi sähköpostiviestinä, joka kokoaa CV:n ja kertoo miten osaamisesi vastaa asiakkaan projektiantoilmoituksessa haettaviin asioihin. Lisää saatteeseen oma tuntihintasi ja saatavuutesi (allokaatio). Kerro myös, missä voit työskennellä ja voitko tehdä töitä paikan päällä (on-site).

Kun haet täsmäosumaan kohdennetulla CV:llä, sinulla on parhaat mahdollisuudet onnistua ja edetä hakuprosessissa haastatteluvaiheeseen. Jos haluat kuulla lisää keskustelua aiheen ympäriltä, kuuntele tämä podcast-jakso.

Aika laittaa tuumasta toimeen?

Lue lisää freelancerina aloittamisesta