Yrityksen perustaminen it-freelancerina

Lukuaika 3 minuuttia

Yrityksen perustaminen it-freelancerina

Lukuaika 3 minuuttia

Yrityksen perustaminen it-freelancerina

Olet tehnyt päätöksen ryhtyä it-freelanceriksi, löytänyt asiakkaan ja onnistunut naulaamaan projektin itsellesi. Seuraavaksi vuorossa on yrityksen perustaminen ja tiedämme, että prosessi voi vaikuttaa aluksi hankalalta. Ei syytä huoleen, tässä artikkelissa listaamme lyhyesti ja ytimekkäästi tärkeimmät vaiheet muistilistaksesi.

Näistä vaiheista saat lisää tietoa tulevissa artikkeleissamme, joissa kurkkaamme vaiheisiin hieman pintaa syvemmälle sekä kerromme omista kokemuksistamme.

Ensimmäinen vaihe: starttiraha

Aivan ensimmäinen vaihe yrittäjäksi ryhtyessä on starttirahan hakeminen, mikäli olet oikeutettu starttirahaan ja haluat sitä hakea. Jos päätät hakea starttirahaa, on myönteinen päätös saatava ennen kuin perustat yrityksesi ja aloitat päätoimisena yrittäjänä. Mikäli olet joskus jo tehnyt töitä päätoimisena yrittäjänä, et ole enää oikeutettu starttirahaan.

Starttiraha on aloittavan yrittäjän tuki, jonka tarkoitus on edistää ja tukea uutta yritystoimintaa. Se tuo yrittäjälle turvaa ja vakautta yritystoiminnan alussa. Starttirahaa voit saada enintään 12 kuukauden ajan, kuuden kuukauden jaksoissa.

Yrityksen perustamisilmoitus

Yrityksen perustaminen tapahtuu verkossa, yritys- ja yhteisötietojärjestön sivuilta löytyvällä sähköisellä perustamislomakkeella. Lomake on selkeä ja helposti täytettävä. Tässä vaiheessa tarvitset myös nimen yrityksellesi, valitse se huolella.

Verkossa osakeyhtiön perustaminen maksaa 275 euroa.

Pankkitili uudelle yritykselle

Kun aloitat laskutuksen, tulee yrityksellä olla oma pankkitili. Yritystilin voit avata vasta, kun sinulla on kaupparekisteriote. Tilin voit avata joko pankin konttorissa tai verkossa ja samalla saat käyttöösi verkkopankkitunnukset sekä halutessasi voit hankkia pankkikortin.

Freelancerin vakuutukset

Seuraavaksi yrityksesi tarvitsee vakuutukset. Ainoa lakisääteinen vakuutus yrittäjälle on YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus. Yrittäjä saa oman harkintansa mukaan päättää, minkä suuruista YEL:iä itselleen maksaa. Eläkevakuutuksen perusteena olevan työtulon tulisi vastata samanlaisesta työtehtävästä maksettavaa palkkatyöläisen kompensaatiota.

Yrittäjän eläkevakuutuksen lisäksi muita mahdollisia vakuutuksia ovat muutama mainitaksemme esimerkiksi oikeusturva ja yrittäjän tapaturmavakuutus. Vakuutuksia on useita erilaisia ja niiden valitseminen saattaa tuntua hankalalta. Tutustu ja pohdi mitkä vakuutukset sopivat sinun tarpeisiisi tai lue meidän vinkkimme it-freelancerin vakuutuksista tulevasta vakuutusten omasta artikkelista

Kalusto kuntoon

Yrittäjänä tarvitset erilaisia työvälineitä ja it-freelancerina vähintään sopiva tietokone on välttämätön. Laitteiden ostaminen korottomalla osamaksulla operaattoreilta on hyvä vaihtoehto laitteiden hankinnassa. Yhtenä vaihtoehtona on myös ostaa oma henkilökohtaisessa käytössä oleva tietokone oman yrityksesi nimiin.

Hankinnat joita teet yrityksellesi tulee olla perusteltavissa toimintasi tarpeisiin, esimerkiksi koodari ei saa ostaa kitaraa yrityksensä nimiin. Tarpeellista välineistöä yrityksellesi voi olla esimerkiksi puhelin, kuulokkeet ja erilaiset muut työpisteen tarvikkeet. Välttämättömien työvälineiden lisäksi on monia muita uuden yrittäjän vähennettäviä kuluja joihin kannattaa perehtyä.

Muista vielä ehdottoman tärkeä: kirjanpito

Kirjanpito. Yritys on velvollinen pitämään kirjanpitoa ja se onkin yleensä kannattavaa ulkoistaa ammattilaiselle. Muista kuitenkin, vaikka sinulla olisi oma kirjanpitäjä, olet aina viimekädessä vastuussa oman yrityksesi kirjanpidosta. Siksi on myös hyvä ymmärtää itse kirjanpidon peruspilarit ja yrityksensä talouden avainluvut.


Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus