Miten hankin itselleni töitä it-freelancerina?

Lukuaika 4 minuuttia

Miten hankin itselleni töitä it-freelancerina?

Lukuaika 4 minuuttia

Miten hankin itselleni töitä it-freelancerina?

Miten hankin itselleni töitä freelancerina? Tämä kysymys on monen freelanceriksi haaveilevan ohjelmistokehittäjän mielessä. Asiakkaiden hankkiminen on yrittäjän elinehto, ja niin on myös freelancerin. Yksi voi löytää ensimmäisen projektinsa jo kahden viikon sisällä, kun toisella projektin löytymiseen voi kulua puoli vuotta. Onneksi tänä päivänä on monia eri tapoja hankkia työtä freelancerina. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia keinoja etsiä ja hankkia itselleen projekteja it-alan freelance-markkinoilla.

Itsenäinen asiakashankinta

Hyvät myyntitaidot, verkostot ja työkokemuksen omaava freelancer voi hankkia kaikki asiakkaansa itsenäisesti. Tapoja tähän on monia erilaisia. Asiakkaita voi yksinkertaisimmillaan hankkia tarttumalla puhelimeen ja soittamalla yrityksille omaa osaamistaan tarjoten. Kylmäsoittelu voi olla tehokas tapa tehdä myyntiä, jos tietää mitä tekee ja osaa tarjota osaamistaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Myymällä itse omaa osaamistaan ja palveluitaan freelancer saa pidettyä langat omissa käsissään ja voi itse päättää, millaisiin projekteihin ryhtyy.

Omaa osaamistaan voi tarjota myös esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa luomalla itselleen henkilöbrändin. Henkilöbrändin rakentaminen esimerkiksi LinkedInissä on tehokas tapa kasvattaa omia verkostojaan. Somebrändin rakentaminen vaatii aktiivista ja pitkäjänteistä työtä, mutta se on hyvä tapa tuoda omaa osaamistaan esille, jotta sitä voi lopulta tarjota myös asiakkaille.

Freelance-välittäjät ja agentuurit

Suomessa on olemassa yrityksiä, jotka välittävät asiakasyritystensä projekteja freelancereille. Kyseiset agentuurit toimivat freelancerin suuntaan myynnin ulkoistajina ja asiakkaan suuntaan tietynlaisena laadun takeena. Agentuureilla on laajat verkostot sekä monia asiakkaita ja kumppaneita, joiden projekteihin ja toimeksiantoihin ne etsivät freelancereiden osaamista. Agentuurit listaavat usein sivuillaan tarjolla olevia projekteja tai asiakkuuksia, joihin haetaan tekijöitä lähes samalla tavalla kuin tavanomaisiin työpaikkoihin. Projektitarjontaa pystyy seuraamaan välittäjien sivuilla, ja tätä kautta pystyy hyvin hahmottamaan markkinan tarpeita ja tarvittaessa muokkaamaan omaa osaamistaan erilaiseen suuntaan.

Agentuurit pystyvät avaamaan ovia kohti korkeamman profiilin asiakkaita, johon freelancer ei yksin ehkä kykenisi. Talentti-agentuurien liiketoimintamalli on hyvä ohjelmistokehittäjille, mutta kilpailu projektien saamisessa on kovaa. Yhdessä projektissa voi olla haastateltavana useita eri kandeja, joista asiakas valitsee itselleen sopivimman, eli loppujen lopuksi toimeksiannon varmistaminen on omista taidoista ja kokemuksesta kiinni. Aloittelevalle freelancerille projektin saamisessa voi siis kestää jonkin aikaa, kunnes omaa kokemustasoa vastaava projekti löytyy. Agentuurien kautta voi löytyä keikkoja myös junior-tason kehittäjille, mutta parhaiten agentuurit sopivat freelancereille, joille kokemusta on karttunut jo useamman vuoden ajalta.

Julkiset kumppaniverkostot

Julkiset kumppaniverkostot ovat freelancerin näkökulmasta lähes samankaltaisia toimijoita kuin talentti-agentuurit: projekteja nimittäin julkaistaan ja niihin haetaan samalla tavalla. Taustalla tapahtuva toimintatapa on kuitenkin hieman erilainen verrattuna agentuureihin. Kumppaniverkostot ovat yleensä isojen it-yritysten perustamia verkostoja, joihin freelancerit voivat liittyä. Tällaisia ovat esimerkiksi Digia Hub ja Friends of Solita. Siinä missä agentuurit etsivät osaamista asiakkaidensa projekteihin, yhteisöt etsivät osaamista yhteisöjen takana operoivien yritysten omiin asiakasprojekteihin tai sisäisiin tarpeisiin. Nämä verkostot tarjoavat usein myös sellaisia eksklusiivisia toimeksiantoja, joita ei voi löytää muuta kautta. Suurimmissa suomalaisissa freelancer-yhteisöissä on jäseninä tuhansia freelancereita, joten kilpailu tietyistä projekteista voi olla kovaa.

Gnonce

Gnonce on freelance-markkinoiden uudenlainen malli, joka sopii parhaiten sellaisille ohjelmistokehittäjille, jotka haluavat siirtyä palkkatyöstä freelanceriksi mahdollisimman aikaisessa uravaiheessa. Gnoncen malli sijoittuu itsenäisen freelance-työn ja palkkatyön välimaastoon. Me laskemme kynnystä freelance-työn aloittamiseen ja autamme ohjelmistokehittäjiä tekemään harppauksen freelance-yrittäjyyteen. Opastamme yrityksen perustamisessa ja sen pyörittämiseen liittyvissä asioissa, autamme projektien hankinnassa sekä toimimme myynnin tukena.

Olemme huomanneet, että freelancer-työ voi olla aika yksinäistä, ja vasta-alkajalle riskit ovat suuret. Halusimme puuttua myös tähän. Me toimimme projektien aikana toinen toisemme vertaistukena, ja olemme luoneet freelancereille oman työyhteisön. Riskien jakamiseksi tarjoamme freelancereille takuupalkkiota niiltä kuukausilta, joilla toimeentulo on keskeytynyt esimerkiksi projektin päättymisen takia. Tällöin freelancer ei joudu olemaan ilman toimeentuloa projektien välissä. Voit lukea lisää Gnoncen mallista täältä.

Freelancereille löytyy monia eri tapoja hankkia projekteja. Kaikissa malleissa on etunsa, ja erilaiset mallit sopivat eri ihmisille. Kannattaa tarkastella omaa tilannetta objektiivisesti ja sen perusteella arvioida, mikä on oikea tapa lähteä etsimään itselleen projekteja. Kuuntele ihmeessä myös tämä podcast-jakso, kerromme jaksossa hieman kattavammin miten projekteja kannattaa hankkia freelancerina.

Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus