Pankkitilin avaaminen it-freelancerille
Tässä artikkelissa käymme läpi it-freelancerin yrityspankkitilin avaamisessa huomioitavat asiat sekä vinkit, joiden avulla pidät homman simppelinä.
Milla Kulmala
|Jos kokemusta pankkipalveluista ei juuri ole, voi niiden valitseminen aloittavana freelancerina tuntua haastavalta. Tässä artikkelissa käymme läpi it-freelancerin yritystilin avaamisessa huomioitavat asiat sekä vinkit, joiden avulla pidät homman simppelinä.
Aiheesta pääset kuulemaan myös Alihankkijakenneli-podcastin jaksossa Pankkitilin avaaminen freelancer-yritykselle.
Mitä pankkipalveluita it-freelancer tarvitsee?
Yksinkertaisimmillaan tarvitset it-freelancerina pankkitilin ja tilinumeron, jotta voit aloittaa laskuttamisen.
Maksukortin hankkiminen on vapaavalintaista, pohdi siis omia tarpeitasi.
- Maksukortti voi olla tarpeen, jos ostoja on säännöllisesti tai teet ostoja verkossa, eikä mahdollisuutta laskuun ole. Muista säilyttää tositteet.
- Jos ostot ovat harvassa ja lähtökohtaisesti on mahdollisuus laskuun/verkkomaksuun, maksukortti voi olla turha kuluerä.
WS-kanava eli yrityksen pankkiyhteyskanava
- WS-kanavan kautta voit lähettää ja vastaanottaa yrityksen maksuliikennettä pankin ja käyttämäsi taloushallintaohjelmiston välillä. Pankkia valittaessa tulee ottaa huomioon, onko pankilla mahdollisuus WS-kanavan käyttöön.
Yritystilin avaaminen
Kaikkein helpointa pankkitilin avaaminen yritykselle on pankkiin, jossa olet jo henkilöasiakkaana. Tällöin prosessi voi yksinkertaisimmillaan olla lomakkeen täyttäminen netissä, eikä tapaamista kasvotusten tai etänä tarvita. Muita etuja oman henkilökohtaisen pankin valitsemisessa on, että voit käyttää yksiä verkkopankkitunnuksia ja että pankin ominaisuudet ja sovellukset ovat sinulle jo entuudestaan tuttuja.
Jos avaat yritystilin eri pankkiin, vaatii prosessi tapaamisen pankin kanssa etänä tai paikan päällä.
Pankkien lisäksi yritystili on mahdollista avata myös maksulaitokseen, kuten Holviin. Holvi tarjoaa yritystilin lisäksi monia muita palveluita, kuten taloushallinnon työkaluja.
Hinnat
Kulut muodostuvat toiminnoista ja palveluista, joita yrityksesi käyttää. Hyvä nyrkkisääntö: jos teet yritykselläsi jotain, mihin liittyy pankki, se maksaa. Jotkin pankit veloittavat jopa tilitietojen tarkastelusta. Tutustu siis eri pankkien hinnastoihin.
Halvimmillaan selvitä voi 12 € kuukausikuluilla, jos yrityksellä on käytössään vain pankkitili ja verkkopankki, ei maksukorttia eikä paljon tapahtumia. It-freelancerin kuukausikulut pyörivät yleensä 20–40 € välillä.
Sijoittaminen
Moni freelancer kertoo motivaatiokseen työn kompensaation määrän. Usein tavoitteena on kasvattaa varallisuutta, ja sijoittaminen kiinnostaa. Meidän vinkkimme on kuitenkin ottaa rauhallisesti sijoitussuunnitelmien kanssa. Ensin on järkevää kerryttää rauhassa yrityksen kassaa ja puskuria.
Koska sijoittamisen kanssa ei kannata kiirehtiä, ei sijoitussuunnitelmia ole välttämättä tarpeen käydä läpi pankin kanssa tiliä avatessasi. Mikäli mainitset aloittavasi sijoittamisen, sinulle todennäköisesti yritetään tarjota sijoituspalveluita, ja tämä vain hidastaa tilinavausprosessia. Suosittelemme siis keskustelemaan sijoitusaikeista tarpeen mukaan, kun ne tulevat ajankohtaiseksi.
Huomaa: Jos harkitset yritystilin perustamista Holviin, muista, että Holvi ei ole pankki, vaan maksulaitos. Mikäli siis tulevaisuudessa haluat sijoittaa esimerkiksi Nordnetin kautta pörssiosakkeisiin, ei se maksulaitoksen kautta onnistu.
Lainat
Yrityksiä lainoitetaan yleensä huomattavasti maltillisemmin kuin yksityishenkilöitä. Omien kokemustemme mukaan it-freelancereilla ei usein ole tarvetta lainalle lainkaan.
Miten pankit eroavat toisistaan?
Pankit eroavat toisistaan lähinnä käyttäjäkokemuksen eli asiakaspalvelun ja pankkisovelluksien sekä palveluhinnaston tiimoilta.
Mieti siis, mitä ominaisuuksia pankkisovellukselta kaipaat, tarkista niiden saatavuus pankissasi ja tutustu palveluhinnastoihin.