Näin haet starttirahaa it-freelancerina

Lukuaika 3 minuuttia

Näin haet starttirahaa it-freelancerina

Lukuaika 3 minuuttia

Näin haet starttirahaa it-freelancerina

Mitä on starttiraha?

Starttiraha on aloittavan yrittäjän tuki, jonka tarkoitus on edistää ja tukea uutta yritystoimintaa. Se tuo yrittäjälle turvaa ja vakautta yritystoiminnan alussa. Starttiraha on aloittavalle it-freelancerille loistava apu yrityksen alkuvaiheen puskurin rakentamisessa.

Starttirahan suuruus on vuonna 2022 noin 700 € kuukaudessa, tarkemmin 34,50 €/päivä. Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Starttirahaa ei myönnetä yrityksellesi, vaan se maksetaan sinulle yksityishenkilönä.

Tukea voit saada enintään 12 kuukauden ajan, kahdessa 6 kuukauden jaksossa.

Kuka voi hakea ja saada starttirahaa?

Voit hakea starttirahaa, kun siirryt ensimmäistä kertaa päätoimiseksi yrittäjäksi. Hakemus on siis tehtävä ennen yrityksen perustamista ja toiminnan aloittamista!

Starttiraha on harkinnanvarainen tuki, eikä sitä myönnetä automaattisesti kaikille yrittäjille. Edellytyksenä tuelle on, että hakijalla on riittävät valmiudet aiottuun liiketoimintaan, liiketoiminta on kannattavaa ja tuelle on oikeasti tarvetta. Starttirahan tarpeellisuus arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos yhtiösi tulee alusta saakka toimeen “liian hyvin“, tuki voidaan nähdä tarpeettomana ja jättää myöntämättä.

Voiko aloittava it-freelancer hakea starttirahaa?

Kokemuksemme mukaan it-freelancerina sinulla on hyvät edellytykset saada starttirahaa.

Vaikka yritystoimintasi vaikuttaisi paperilla kannattavalta ja sinulla olisi naulattuna asiakas tai pitkä projekti, kannattaa silti harkita starttirahan hakemista. Yrittäjänä riskejä (asiakkaan menetys, yrittäjän sairastuminen…) on aina olemassa. Jotta yritystoimintasi pääsee kunnolla vauhtiin eikä kaatuisi heti alkutaipaleella pieniin vastoinkäymisiin, on tärkeää valmistautua taloudellisiin riskeihin heti alkuvaiheessa.

It-freelancer tarvitsee alkuvaiheen kassavirtaa yrityksen laitehankintoihin ja puskurin kerryttämiseen. Starttiraha vähentää yhtiön palkkakulujen määrää alkuvaiheessa ja auttaa rakentamaan liiketoiminnalle vakaan taloudellisen pohjan.

Starttirahan hakeminen it-freelancerina: vaihe vaiheelta

Prosessin ensimmäinen ja aikaa vievin vaihe on tehdä liiketoimintasuunnitelma sekä kannattavuuslaskelmat. Niihin löydät hyvät pohjat Oma Yritys-Suomi -palvelusta. Näiden valmistelu voi viedä jopa muutaman päivän, mutta huolella tekeminen on edellytys starttirahan myöntämisen kannalta. On myös tärkeää ymmärtää oma liiketoiminta ja sen avainluvut sekä riskit ennen toiminnan aloittamista.

Seuraava vapaaehtoinen vaihe on ottaa yhteyttä oman asuinpaikkakunnan ilmaiseen yritysneuvontaan. Yritysneuvoja käy kanssasi läpi hakemuksen, liiketoimintasuunnitelman sekä kannattavuuslaskelmat. Hän osaa kertoa, mikäli niistä löytyy jotain hiottavaa.

Tämä vaihe on hyödyllinen, jos et ole täysin varma hakemuksesi kelvollisuudesta. Kun käyt hakemuksen läpi yritysneuvojan kanssa, säästät aikaa ja vaivaa siinä tapauksessa, että sinun tarvitsisi tehdä lisäselvityksiä TE-palveluiden kanssa, jolloin hakuprosessi saattaisi venyä tarpeettomasti pitkien käsittelyaikojen takia.

Starttirahahakemus tehdään TE-toimiston Oma asiointi -palvelussa.

Liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien lisäksi tarvitset liitteiksi ansioluettelon tai opintosuoritusotteen sekä verovelkatodistuksen. Mikäli yrityksesi tarvitsee lainaa aloittaakseen, tarvitset myös pankin lainalupauksen.

Lähetä hakemus ja tarvittavat liitteet verkkopalvelussa, niin hakemuksesi käsittely alkaa.

Starttirahan myöntämisen jälkeen

Kun olet saanut myönteinen päätöksen starttirahahakemuksellesi, voit perustaa yrityksen ja käynnistää liiketoiminnan.

Muista, että starttirahalle tulee erikseen hakea joka kuukausi maksatusta TE-toimiston Oma asiointi -palvelussa. Tämä on helppo ja nopea vaihe, joka täytyy vain muistaa tehdä kuukausittain.

Mikäli ensimmäisen kuuden kuukauden jälkeen koet starttirahan edelleen tarpeelliseksi, tulee sinun hakea sille jatkoa hyvissä ajoin. Jatkohakemus täytyy lähettää ennen kuin edellinen kausi päättyy. Kannattaakin laittaa kalenteriin merkintä viidennen kuukauden kohdalle, jotta ehdit lähettää uuden hakemuksen ajoissa. Jatkohakemusta varten tarvitset yrityksen tuloslaskelman, taseen sekä vapaamuotoisen selvityksen jatkorahan tarpeesta.

Kuuntele lisää pohdintaa starttirahasta aiheeseen liittyvästä podcast-jaksostamme!

Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus