Etätyöskentely: Hyödynnä mahdollisuus ja nauti työnteon uudesta aikakaudesta

Lukuaika 4 minuuttia

Etätyöskentely: Hyödynnä mahdollisuus ja nauti työnteon uudesta aikakaudesta

Lukuaika 4 minuuttia

Etätyöskentely: Hyödynnä mahdollisuus ja nauti työnteon uudesta aikakaudesta

Työskentelyn tavat kokivat melkoisen sysäyksen eteenpäin, kun etätyöskentely oli vietävä uudelle tasolle koronaviruspandemian myötä vain muutama vuosi sitten. Vaikka etätyöt olivat jo yleistyneet, vielä ennen koronaa useimmat olivat yhä velvoitettuja saapumaan työpaikoilleen. Muutaman etätyövuoden jälkeen harva olisi enää valmis palaamaan entiseen.

Osa ihmisistä kokee etätyöskentelyn erittäin positiivisena ja hyödyllisenä, kun taas toiset saattavat suhtautua siihen varauksellisemmin. Etätyöskentely voi mahdollistaa paremman työ- ja yksityiselämän tasapainon tai jopa uudenlaisen paikkariippumattoman elämäntavan. Mahdollisuuksien lisäksi myös etätyössä on kuitenkin omat haasteensa.

Kuinka hyödyntää etätyön mukanaan tuomia mahdollisuuksia ja ottaa ilo irti työskentelyn uudesta aikakaudesta?

Hyödynnä etätyöskentelyn vapautta ja joustavuutta

Usein etätyön aikataulut ovat joustavia, jolloin arjen rytmin voi rakentaa yksilön tarpeiden mukaan. Yksi on parhaimmillaan kukonlaulun aikaan, kun taas toinen myöhäisemmässä rytmissä. Järjestä siis työpäiväsi itsellesi sopivalla tavalla ja ajoita töiden aloitus, tauot sekä lopetus haluamallasi tavalla – ja asiakkaan tai työnantajan tarpeiden mukaan.

Etätyön ansioista voit hyödyntää aikaasi joustavammin myös esimerkiksi harrastuksiin, perheeseen, sosiaalisiin suhteisiin ja muihin tärkeisiin asioihin silloin, kun sinulle sopii. Joustavuuden lisäksi etätyö vapauttaa arkeen työmatkoihin kuluneen ajan. Esimerkiksi jos noin puolen tunnin työmatka jää kulkematta, vapautuu muille asioille jo kuukausitasolla 20 tuntia.

Etätöiden myötä arjen rytmi on mahdollista pistää uusiksi esimerkiksi myös rohkeasti uutta elinympäristöä kokeilemalla. Uskalla siis rikkoa normeja ja etsiä juuri sinulle sopivia ratkaisuja arjen muodostamiseen. Voit löytää jopa täysin uudenlaista perspektiiviä arkeesi.

Vapaus vaihtaa maisemaa

Kun työt voi tehdä mistä vain, voit vaikuttaa omaan elinympäristöösi. Haluaisitko viettää kesällä enemmän aikaa mökillä tai lähteä kaamosta pakoon etelän lämpöön? Entä haluaisitko päästä pidemmäksi aikaa harrastustesi pariin, kuten laskettelemaan pohjoiseen tai surffaamaan Portugaliin? Etätöiden mahdollistaman paikkariippumattomuuden myötä, voit helpommin lisätä arkeesi asioita, jotka ovat aiemmin saattaneet vaatia lomaa töistä. Joustavuuden myötä voit siis sovittaa itsellesi oleelliset asiat paremmin työnteon ympärille ja elää helpommin oman näköistäsi elämää.

Muista kuitenkin varmistaa asiakkaalta tai työnantajaltasi, ovatko suunnitelmasi työn puolesta mahdollista toteuttaa, erityisesti silloin, jos aiot lähteä ulkomaille. Ole tietoinen mahdollisista muuttujista ja suunnittele etukäteen mahdolliset riskitilanteet, kuten aikaerot, ongelmat internet-yhteyden kanssa, laitteen hajoaminen tai sairastuminen matkalla. Lisäksi itselle toimivan työpisteen varmistaminen etukäteen on syytä suunnitella sujuvan työnteon varmistamiseksi.


Uusi elämäntyyli – matkustaminen

Arjen joustavuuden lisäksi etätyö voi mahdollistaa myös toisenlaisen elämäntyylin: työnteon ja matkustamisen yhdistämisen. Yhä useammat ihmiset ovat kiinnostuneita uusista kokemuksista, ympäristöistä sekä kulttuureista. Etätyö tarjoaa mahdollisuuden näihin kokemuksiin samalla kun säilytetään työnteon jatkuvuus.

Matkustamisen tapoja on monia. Matkustaa voi lähelle tai kauas, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kohteesta riippuen matkaa voi taittaa esimerkiksi autolla, junalla, laivalla tai lentokoneella. Myös matkustamisen syyt vaihtelevat. Jotkut matkustavat seikkailunhaluisesti uusiin maailman kolkkiin kokemuksien ja elämyksien perässä, toiset matkustavat nauttimaan vaikkapa kulttuurista, ja osa matkustaa voidakseen rentoutua mieluisassa ilmastossa. Entä jos viettäisi kesät Suomessa ja talvet esimerkiksi Aasian lämmössä?

Matkustamisesta on mahdollista saada paljon irti myös lyhyissä pätkissä, eikä silloin tarvitse varautua matkaan erityisin kotijärjestelyin. Jos kuitenkin kaukokaipuu vetää pois pidemmäksi aikaa, voi herätä kysymys tyhjäksi jäävästä asunnosta. Mikäli oman asuntonsa voi laittaa vuokralle matkan ajaksi, voi se helpottaa reissuun lähtöä, tai jos on valmis luopumaan asunnostaan, voi omaisuutensa muuttaa varastoon matkan ajaksi. Näin säästää elämisen kuluissa ja voi keskittyä olennaiseen. Seikkailunhaluisimmat voivat myydä omaisuutensa ja lähteä kiertämään maailmaa reppu selässä ja paikkariippumattomat työt mukana läppärissä.

Lähivuosina suosiota on kasvattanut myös ”van life” eli ”pakuelämä”, jossa vakituisesta asunnosta luovutaan ja arki startataan autoon rakennetusta kodista käsin. Kun pakun varustelee hyvin, siitä saa oikein mukavan liikkuvan kotitoimiston. Vakituisesti autoon ei ole pakko muuttaa, vaan asumismuodosta riippumatta retkeilyautolla matkustaminen on erinomainen mahdollisuus yhdistää matkustaminen ja työnteko esimerkiksi Euroopassa. Tiedätkö, kuinka paljon tällainen elämäntapa kustantaa?

Töitä voi matkustaessa tehdä monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan toimiva työpiste voi olla läppäri ja internet-yhteys. Töitä voi tehdä mukavasti myös esimerkiksi kahviloissa tai coworking-tiloissa, joita löytyy ympäri maailmaa. Coworking-tilojen etuna on nettiyhteys, varma työpiste ja rauhallinen ympäristö. Jos haluat pysyä liikkeessä, voi renkaiden päällä kulkeva toimisto olla sinulle toimiva ratkaisu.

Etätyöskentelyssäkin on haasteensa


Vaikka työn luonne mahdollistaisi etätyöskentelyn, ei se silti sovi kaikille.

Etätyö vaatii itsenäisyyttä sekä motivaatiota, ja tasapainon ylläpitäminen työn ja vapaa-ajan välillä voi olla haastavaa. Etätyö voi myös vähentää sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä, joka on monelle merkittävä osa työn viihtyvyyttä. Myös nämä puolet on syytä huomioida etukäteen.

Etätyö parhaimmillaan

Mikäli sinulta löytyy itseohjautuvuutta, joustavuutta ja kiinnostusta etätyöskentelyyn, voi se parhaimmillaan olla erittäin tehokas, motivoiva ja joustava tapa työntekoon.

Mahdollisuus vaikuttaa arjen rytmiin, elintapoihin ja elinympäristöön on avainasemassa, kun työ rakennetaan muun elämän ympärille.

Kokeile rohkeasti – työskentelyn uudet tavat voivat avata oven ainutlaatuisiin kokemuksiin ja ammatillisiin mahdollisuuksiin sekä parhaimmillaan lisätä hyvinvointiasi.


Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus