Panu Partanen - Freelancing tuo vapautta ja vastuuta ohjelmistokehitykseen

Lukuaika 6 minuuttia

Panu Partanen - Freelancing tuo vapautta ja vastuuta ohjelmistokehitykseen

Lukuaika 6 minuuttia

Panu Partanen - Freelancing tuo vapautta ja vastuuta ohjelmistokehitykseen

Freelancerina aloittaminen ei aina suju suunnitelmien mukaisesti, vaan matkan varrella saattaa tulla vastaan yllättäviä tilanteita. Tässä haastattelussa pääset tutustumaan Gnonsultti Panu Partaseen sekä kuulemaan, minkälainen oli hänen matkansa palkkatyöstä freelanceriksi (muutaman mutkan kautta).

Panu on aloittanut freelancer-uransa yhdessä Gnoncen kanssa tammikuussa 2022.

Kerro alkuun hieman itsestäsi

Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta, josta muutin Jyväskylään vuonna 2015 aloittamaan tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Koulun penkillä sitä sitten ihmeteltiin, mitä kaikkea tietokoneella pystyy tekemään. Aikaisempi kokemus koneista oli lähinnä ollut pelailua ja tietokoneiden kasailua harrastusmielessä: koodaamisesta itsessään ei ollut mitään ymmärrystä ennen opiskeluja. Koodaamisen vastapainoksi vietän vapaa- aikaani kiipeilyn ja frisbeegolfin parissa.

Milloin kiinnostuit koodauksesta?

Oikeastaan vasta kolmantena opiskeluvuotena heräsi ajatus, että koodaushan on ihan mukavaa. Ennen sitä se oli ollut enemmän abstraktia, enkä juuri nähnyt itseäni koodarina. Opintojen loppusuoralla olin ensin harjoittelussa ja sen jälkeen töissä startupissa, jossa pääsin ensimmäistä kertaa tekemään asiakasprojektia alusta loppuun puhtaalta pöydältä. Muutaman kuukauden hommia tehtyäni näin konkreettisesti, mitä olin saanut aikaan. Silloin palaset loksahtivat paikoilleen ja tuli fiilis, että tämähän on ihan mukavaa – että miehän oikeasti osaan jotain.

Missä vaiheessa freelancing alkoi kiinnostaa?

Aloin miettimään näitä juttuja ensimmäistä kertaa jo 15-vuotiaana. Aloin silloin tekemään kesätyönä metsähommia: istuttamaan taimia, kylvämään siemeniä ja raivaamaan metsää. Silloin sai aina itse päättää omat työajat, paljonko tekee töitä, milloin ja mitä tekee. Tuli hyvä fiilis siitä, että oli jo sen ikäisenä jonkinlaista vapautta ja vastuuta. Oikeastaan sieltä asti olen ajatellut, että haluaisin jollain tavalla yhdistää työhön samanlaisen itsenäisyyden. Se on ollut ajatuksena tässä vuosien varrella ammattia miettiessä.

Ammattikorkeakoulun penkillä ollessa lähipiirin tyyppi kysyi minua tekemään juttuja heidän yritykselleen. Harkitsin toiminimellä kevytyrittämistä, mutta silloin ei vielä riittänyt luottamus omaan osaamiseen tarpeeksi enkä rohjennut lähteä tekemään mitään. Valmistumisen jälkeen olen työskennellyt monenlaisissa erilaisissa yrityksissä. Olen ollut mukana startupissa, isossa korporaatiossa ja viimeisenä kasvuyrityksessä. Niistä karttunut kokemus on vahvistanut omaa kyvykkyyttä ja luottamusta omaan osaamiseen, ja yrittäjyys on alkanut kiinnostamaan koko ajan enemmän ja enemmän.

Miten päädyit ottamaan yhteyttä Gnonceen?

Opiskelujen loppupuolella aloimme ystäväni Arturin kanssa tosissamme miettimään yrityksen pystyyn laittamista. Ajattelimme silloin, että olisimme yhdessä kova kombo: Miulla oli enemmän kiinnostusta backendiin ja Arturilla kiinnostus fronttiin. Jossain vaiheessa sitten Gnonce tuli vastaan, päätimme Arturin kanssa ottaa yhteyttä, ja tässä sitä nyt sitten ollaan. Molemmat perustimme omat freelance-yrityksemme Gnoncen avulla, ja nyt on ensimmäistä freelance-projektia työstetty jo kahdeksan kuukautta.

Miten freelancer-ura lähti liikkeelle?

Joku voisi sanoa, ettei lähtö mennyt ihan nappiin, mutta minua ei jäänyt harmittamaan.

Lähtökohtani olivat Gnonsultille poikkeukselliset, koska olin irtisanoutunut palkkatyöstä jo ennen kuin olimme allekirjoittaneet projektisopimuksen Gnoncen ja loppuasiakkaan välillä. Tämän jälkeen loppuasiakas vetäytyikin diilistä viime hetkellä. Hetki siinä ihmeteltiin, että mitäs tässä kävi, mutta siinä kohtaa oli hyvä luotto uuden projektin löytymiseen.

Aloitin Gnoncella takuupalkkiolla sillä aikaa, kun etsimme uutta projektia, ja kerkesin siinä samalla hieman lomailla, tehdä pienempiä/omia prokkiksia ja vahvistaa osaamistani. Missään kohtaa ei jäänyt sellainen fiilis, että olisin jäänyt yksin asian kanssa, vaan Gnonce oli aktiivisesti mukana turvaverkkona. Uusi projekti löytyikin noin kuukaudessa, ja aloitin ensimmäisessä freelance-projektissa helmikuussa 2022.

Millaista oli aloittaa yrittäjänä Gnoncen kanssa?

Ensivaikutelmana törmäsin samanhenkiseen porukkaan kuin itsekin. Ammattimainen ote työelämään, mutta ei kuitenkaan liian vakavalla asenteella vaan hauskuus ja irtautuminen ns. toimistoduunista oli aina läsnä, ainakin Kaikan puheista. Ja mielestäni tämä pätee edelleen.

Onboarding itse yrittäjyyteen eteni todella sujuvasti. Yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyden aloittamiseen liittyvät asiat käytiin yhdessä ja porrastetusti läpi. Tässä lähestymistavassa oli hyvää se, ettei tarvinnut hoitaa kaikkea kerrallaan ensimmäisen päivän tai viikon sisään. Onboardingin aikana pystyi rauhassa miettimään, mitä valintoja halusi tehdä esimerkiksi työterveyden, kirjanpidon yms. suhteen.

Miltä ensimmäinen projekti on tuntunut?

Tähän mennessä olen kyllä tykännyt tosi paljon, vaikka projekti onkin ollut ehkä haastavin homma mitä olen tehnyt. Olen saanut projektissa tosi paljon vastuuta ja itsenäisyyttä, eli aika nopeasti sitä hypättiin yksin aika tummaan ja syvään veteen. Tämä on kuitenkin myös sitä mistä itse tykkään. Minulle on tärkeää päästä haastamaan itseäni.

Tässä projektissa tarvitsee paljon eri alojen domain-tietämystä, ja sen haltuun ottamisessa on mennyt aikaa. Alun jälkeen on kyllä onneksi helpottanut, ja hyvin olen astunut isoihin kenkiin. Uskon, että tästä projektista saa hyvät työkalut tulevaisuutta varten.

Miltä on tuntunut olla yrittäjä ja freelancer?

Olen tykännyt kaikin puolin yrittäjyydestä ja sen tuomasta itsenäisyydestä. On mukavaa voida päättää omasta palkanmaksustaan ja kerryttää pääomaa yritykseen. Yrittäjyys tuo kuitenkin mukanaan myös erilaisia uusia haasteita.

Viime aikoina olen potenut vähän huijarisyndroomaa. Joskus tuntuu, ettei osaa ja tee tarpeeksi. Olen asettanut riman korkealle, ja siksi välillä on vaikea erottaa tai havainnoida, milloin on tehnyt tarpeeksi tai riittävästi. Oman pään sisäisiä juttuja siis enemmän, koska asiakkaan suunnalta on kuitenkin tullut hyvää palautetta.

Yrittäjyyden myötä tulleella vapaudella on myös kääntöpuolensa. Kun kukaan muu ei määrää miten, missä ja milloin työtä tekee, voi oman työnteon johtamisesta tulla haastavampaa. Viime aikoina on täytynytkin miettiä, miten omaa arjen rytmiä lähtee kehittämään, jotta saisi eroteltua paremmin työn ja vapaa-ajan toisistaan.

Mitä eroja näet freelancingissa ja palkkatyössä?

Asiakasprojektin työnkuvassa itsessään en huomaa juuri mitään eroa.

Yksi suurimmista eroista palkkatyön ja yrittäjyyden välillä on siinä, että palkkatyössä ei ole oikeastaan väliä, teetkö töitä 50 vai 100 prosentin tehokkuudella, koska se ei vaikuta työstä saatavaan palkkioon tai töiden jatkumiseen. Monissa yrityksissä on paljon huonosti suoriutuvia ja epämotivoituneita palkkatyöläisiä jotka on “vain töissä täällä”.

Freelancerina edustan itseäni, ja varsinkin nyt ensimmäisellä keikalla olen halunnut antaa yli 100 prosenttia itsestäni. Se voi kuitenkin helposti kostautua, kun sitä [täyttä tehokkuutta] ei välttämättä jaksakaan ylläpitää jatkuvasti. Se on kuitenkin ollut jees, että näistäkin jutuista on voinut Gnoncella puhua avoimesti. Asioiden sanominen ääneen helpottaa aina.

Mitä olet tykännyt Gnoncen yhteisöstä?

Sain verkkosivuilta Gnoncesta kivan fiiliksen, nykyaikaisen ja nuorekkaan meiningin. Se on ainakin tähän asti pitänyt täysin paikkansa. Nopeasti on muodostunut uusi kaveriporukka ympärille, ja on ollut mukava käydä tekemässä kaikenlaista yhteistä aktiviteettia. On ollut laskettelua, moottorikelkkailua, sisäsurffausta, frisbeegolfaamista ja muuta. Innolla jo odottaa, milloin on jotain uutta yhteistä aktiviteettia tulossa.


Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus