Mitä vaatii lähteä it-freelanceriksi?

Lukuaika 5 minuuttia

Mitä vaatii lähteä it-freelanceriksi?

Lukuaika 5 minuuttia

Mitä vaatii lähteä it-freelanceriksi?

Onko sinulla haaveissa aloittaa itsenäinen ohjelmistokonsultointi nyt tai tulevaisuudessa? Jos vastasit kyllä, olet oikeassa paikassa. Me voimme auttaa. Tiedämme, ettei freelance-yrittäjyyden aloittaminen ole helppoa, ja siksi haluamme parhaamme mukaan auttaa ohjelmistokehittäjiä etenemään lähemmäs uraunelmiaan.

Tässä blogitekstissä kerromme, mihin asioihin sinun kannattaa ohjelmistokehittäjänä keskittyä, jos haaveissasi on jonain päivänä ryhtyä freelance-yrittäjäksi – riippumatta missä vaiheessa uraa olet. Meillä on usean vuoden kokemus freelance-työstä ja haluamme jakaa oppeja ja vinkkejä omien yrittäjäpolkujemme varrelta, joista sinä pystyt toivottavasti ammentamaan. Jos haluat kuulla aiheesta lisää, olemme julkaisseet samasta aiheesta myös kokonaisen podcast-jakson. Tämä kirjoitus on tehty kyseisen podcast-jakson pohjalta.

Mitkä ominaisuudet yhdistävät yrittäjiä?

Millainen on yrittäjän mindset? Onko olemassa jokin tietty resepti, josta menestyneet yrittäjät loihditaan? Tuskinpa. Meidän mielestämme olemassa on ennemminkin vino pino erilaisia asioita ja piirteitä, jotka yhdistävät yrittäjiä.

Yrittäjiä yhdistää usein rohkeus hypätä tuntemattomaan. Yrittäjän täytyy uskaltaa epäonnistua ja oppia omista virheistään. Yrittäjä ei mene sieltä mistä aita on matalin, vaan hän on valmis tekemään työtä niiden asioiden eteen, jotka vievät omaa uraa eteenpäin. Yrittäjä osaa katsoa omaa tekemistään armollisen kriittisesti niin, että voi aina löytää asioita, joissa kehittyä.

Projektien hankkiminen on freelance-yrittäjyyden elinehto. Olit yrittäjä sitten millä alalla tahansa, suhteet ja verkostot ovat isossa merkityksessä projektien hankinnassa. Niiden puute ei kuitenkaan uran alkutaipaletta pilaa, sillä 95 % yrittäjistä on uransa alkuvaiheessa tilanteessa, jossa verkostoa ei ole. Olipa sinulla isoja verkostoja tai ei, myynnillinen mindset on yrittäjälle erittäin tärkeää. Tällä tarkoitamme sitä, että yrittäjä tuntee omat arvonsa ja taitonsa sekä uskaltaa tuoda niitä rohkeasti esille.

Mihin freelanceriksi haluavan opiskelijan kannattaa keskittyä?

Uskalla erottua massasta. Näytä ja vaikuta tyypiltä, joka haluaa tehdä asioita. Osallistu erilaisiin kouluprojekteihin, näytä halukkuutesi oppia enemmän ja osoita professoreille ja opettajille, että teet mitä lupaat – näin osoitat sen myös itsellesi. Kun luot urasi perustaa jo opiskeluvuosina, olet valmistuessasi ja työelämään astuessasi ikätovereitasi vuosia edellä.

Muista kuitenkin myös nauttia opiskeluajasta ja pitää hauskaa. Opiskeluvuosien ei tarvitse olla pelkkää grindaamista ja itsesi eteen töiden tekemistä: on hyvä myös osata pitää hauskaa matkan varrella. Hauskanpito kuuluu opiskeluaikaan, ja silloin pystyt luomaan laajoja verkostoja tutustumalla muihin opiskelijoihin opintojen ja tapahtumien kautta. Tavoitteena on siis löytää tasapaino hauskanpidon ja urakehityksen välillä.

Tämä pätee kaikilla elämän osa-alueilla, mutta jo opiskelijana on tärkeää ymmärtää, että uralla täytyy uskaltaa epäonnistua. Lisäksi on hyvä ymmärtää, ettei epäonnistumisessa ole mitään erikoista. Epäonnistumiset opettavat ja kasvattavat eniten. Isoin riski on se, ettei uskalla tehdä asioita, koska pelkää epäonnistumista. Luota itseesi ja siihen, että pystyt oppimaan asioita. Kaikkea ei aina tarvitse osata saman tien, sillä oppiminen tapahtuu tekemällä.

Mihin vastavalmistuneen ohjelmistokehittäjän kannattaa keskittyä?

Let’s be real, ne yksilöt, jotka tajuavat aloittaa oman uran perustustyöt jo opiskeluaikana, ovat todella pieni vähemmistö. Suurin osa ihmisistä alkaa nimittäin miettimään omaa uraansa ja kehitystään vasta valmistuessa. Älä siis huoli, jos olet opiskeluvuosinasi keskittynyt enimmäkseen hauskanpitoon. Se ei tarkoita, ettetkö voisi aloittaa tekemään töitä itsesi eteen tässä kohtaa. On ajanhukkaa jäädä surkuttelemaan ja murehtimaan tekemättä jääneitä asioita. Olet menneisyydessä toiminut ja tehnyt päätöksiä siinä hetkessä oman parhaan tietämyksesi mukaan, etkä voi enää muuttaa mennyttä, joten itsensä potkiminen ja ruoskiminen tekemättä jääneistä asioista on turhaa. Paras hetki aloittaa on aina nykyhetki.

Jos sinulla ei vielä valmistumisen jälkeen ole näyttöä tai työkokemusta, hanki niitä. Tee omia projekteja. Kilpailuta työpaikkoja ja käy useissa työhaastatteluissa. Vaikka et saisi töitä heti, saat erittäin arvokasta haastattelukokemusta. Jos jokin työpaikka alkaa vaikuttamaan varmalta, älä lopeta työnhakua, vaan jatka muiden paikkojen hakemista, kunnes nimet ovat työsopimuksessa.

Kun pääset palkkatöihin, hyödynnä opiskelijoille edellä antamiamme vinkkejä. Uskalla erottua massasta ja usko kykyysi oppia uusia asioita. Voit pyrkiä etsimään työpaikkasi kohtia ja osa-alueita, joissa asiat voitaisiin tehdä paremmin tai tehokkaammin. Opettele ensin itse, miten asian voisi korjata tai muuttaa paremmaksi ja opeta se sen jälkeen myös muille. Älä jää paikallesi ja mukavuusalueelle, vaan kehity ja ota uutta vastuuta. Tämä tuo varmasti hyviä tuloksia ja kehittää sinua freelanceriksi ryhtymiseen tulevaisuudessa.

Millaisia vinkkejä annamme 3–5 v kokemuksella oleville kehittäjille?

Jos haluat ryhtyä freelanceriksi, sinun kannattaa ensimmäisenä tutkailla omaa CV:täsi kriittisesti. Jos CV:ssäsi paistaa vain yksi työpaikka, jossa olet tehnyt aina samoja hommia, voi olla aika etsiä uusia tuulia ja haasteita uralle. Se voi olla uusi projekti tai juttu nykyisessä työpaikassa tai täysin uusi työpaikka. Etsi rohkeasti uusia haasteita.

Jos sinulla on kolmesta viiteen vuoteen kokemusta monipuolisesta työstä erilaisten projektien parissa, ehkä jopa monelta eri työpaikalta, voit tosissasi alkaa harkitsemaan freelanceriksi ryhtymistä ja kokeilla kepillä jäätä projektihaun suhteen. Sinun ei ole pakko tiputtautua heti pois palkkatöistä, vaan voit hakea freelancer-työtä palkkatyösi ohella.

Freelancereille suosittelijat ovat tärkeässä roolissa. Jos sinulla ei vielä tässä vaiheessa ole suosittelijoita, hanki vähintään yksi. Se luo sinusta luottamusta vastapuolelle ja auttaa projektien haussa taatusti. Voit myös harkita, voisiko nykyinen työnantajasi olla ensimmäinen asiakkaasi. Jos kerrot yrittäjälle haluavasi itse kokeilla siipiäsi yrittäjänä ja sinulla on korvaamatonta osaamista, halutaan osaamisesi varmasti pitää talossa. Yrittäjät haluavat myös tukea ja kannustaa toisiaan yrittäjäksi ryhtymisessä, joten älä pelkää kysyä nykyistä työpaikkaasi asiakkaaksesi.

TL;DR:

Tee, tee ja tee päästäksesi muita edelle. Verkostoidu ja ota rohkeasti yhteyttä yrityksiin sekä ihmisiin ja hakeudu oikeisiin piireihin. Tee kunnolla ne asiat, joihin ryhdyt. Älä mene sieltä mistä aita on matalin. Älä pelkää epäonnistumista, vaan usko omiin kykyihisi oppia jatkuvasti lisää. Ole rohkea ja uskalla erottua massasta.

Jos haluat kuulla aiheesta lisää, täältä löydät podcastin, jossa pureudumme tähän samaan aiheeseen syvemmin. Jos koet kaipaavasi lisää apua freelanceriksi ryhtymisessä, ota meihin yhteyttä! Me voimme auttaa sinua.


Tarjoamme ohjelmistokehittäjälle palkkatyötä paremman tavan työskennellä.

Lue lisää Gnonsultoinnista

Jaa kirjoitus