
It-freelancerin tuntihinta – onko se kaikki kaikessa?
Paljonko it-freelancer tienaa, mitä iso tuntihinta merkitsee, millaisia kuluja freelancerilla on ja miten mahdollisiin riskeihin voi varautua.

Milla Kulmala
|
Freelancing mahdollistaa paremman kompensaation työlle sekä lisää keinoja oman talouden hallintaan. Onko tuntihinta kuitenkaan ainoa tai tärkein tekijä, kun mietitään työtä kokonaisuutena? Monille freelancereille työn todellinen arvo ei löydy pelkästä tuntihinnasta, vaan myös siitä, miten työ heijastelee heidän arvojaan ja tukee heidän tavoitteitaan sekä elämäntapaansa.
Gnoncen freelancerit jakoivat omia näkemyksiään raha-asioista podcastimme jaksossa It-freelancerin tuntihinta. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan keskustelun pohjalta nousseita aiheita, kuten paljonko it-freelancer tienaa, mitä iso tuntihinta merkitsee, millaisia kuluja freelancerilla on ja miten mahdollisiin riskeihin voi varautua.
Paljonko it-freelancerit tienaavat?
It-freelancerina tuntihinta on yleensä parempi kuin vastaavassa projektissa palkkatyöläisenä. Freelancerin kontolle siirtyy kuitenkin suuremman korvauksen lisäksi suurempi vastuu, kun on itse huolehdittava niin toimeksiantojen jatkuvuudesta kuin omasta eläkkeestä sekä terveydenhuollosta. Myös pysyvä työyhteisö ja sen tuoma tuki ovat yleensä palkkatyön puolia, joita ei täysin itsenäisellä freelancerilla välttämättä ole.
Podcastissa mukana olleet gnoncelaiset ovat aloittaneet freelancerina laskuttamisen 70–85 euron tuntihinnalla, ja 3–4 vuoden sisällä aloittamisesta laskutettu tuntihinta on ollut toimeksiannosta riippuen 70–115 euron välillä (ennen Gnoncen osuutta). He arvioivat freelancerin keskiansion olevan nykyisessä markkinassa noin 85 euroa tunnilta.
Mitä iso tuntihinta merkitsee?
Tuntihinta voi kertoa paljon projektin vaativuudesta ja vastuista. Vaikka korkeampi tuntihinta voi olla houkutteleva tavoite it-freelancerille, monet arvostavat työssään myös muita tekijöitä, jotka lisäävät työn mielekkyyttä ja hyvinvointia. Mahdollisuus hallita omaa aikaa, toteuttaa työ joustavasti ja valita omia arvoja ja kiinnostuksen kohteita vastaavat projektit ovat hyviä syitä maltillisempaan hinnoitteluun. Tuntihinnan sijaan työ voi olla palkitsevinta silloin, kun se ei aiheuta liikaa stressiä, vaan tukee freelancerin arkea ja pitkän aikavälin tavoitteita.
Tuntihinnassa ainoa suunta ei ole ylöspäin. Gnoncelaistenkin keskuudessa löytyy esimerkkejä siitä, miten toimeksiantoa vaihtaessa on tultu hinnassa alaspäin. Tähän ovat vaikuttaneet työnteon ehdot ja omat arvot. Tuntihintaa laskemalla voi siis saada kaivattua joustavuutta työaikoihin ja allokaatioon. Myös työn merkityksellisyys, eli omien arvojen mukainen projekti, on hyvä syy tehdä kompromisseja.
Teknologia, työympäristö, tekemisen tavat, merkityksellisyys, suoriutumispaine, vapaus, joustavuus ja ennakoitavuus ovat esimerkkejä ominaisuuksista, jotka kannattaa ottaa huomioon oman tuntihinnan määrittämisessä.
Rahaa tulee, mutta mihin rahaa menee?
It-freelancerina toimiessa yrityksen pyörittämisen kulut ovat hyvin maltilliset. Toistuvia kuluja freelancerille ovat palkka, kirjanpidon kulut, vakuutukset sekä omien laitteistojen ja ohjelmistojen kulut. Yleensä freelancerin suurin kulu on palkka, jota freelancer maksaa itse itselleen milloin ja miten paljon haluaa.Tapoja maksaa palkkaa on monia, ja eri vaihtoehtoja löytyy gnoncelaistenkin keskuudesta.Gnonsultti 1: Maksaa freelancerina itselleen palkkaa vähemmän kuin palkkatyössä aikanaan sai. Palkkana tilille siirtyy vain oikeasti tarvittava summa, joka on aika vakio. Loput jäävät yritykseen puskuriksi tai auttavat kerryttämään varallisuutta esimerkiksi sijoitusten muodossa.
Gnonsultti 2: Maksaa palkkaa tarpeen mukaan. Ei tee tiukkoja budjetteja, mutta pitää huolta yrityksen puskurista. Myös sijoituksia on.Gnonsultti 3: Tekee vuosittain tarkan budjetin koko vuodelle, jonka mukaisesti maksaa palkkaa. Pitää taloudesta ja puskurista tarkasti huolta ja sijoittaa.
Miten varautua riskeihin freelancerina?
Riskin- ja paineensietokyky on hyvä ominaisuus freelancerille. Suurin stressinaihe freelancerille on yleensä tilanne, jossa jää ilman toimeksiantoa. Hyvä keino välttää ylimääräistä stressiä on siis ennakoida ja varautua – mutta kuinka?
Huolehdi keikan jatkuvuudesta
Yleensä freelancerin ihannetilanne on olla toimeksiannossa ja laskuttaa siitä. Toimeksiannon jatkuvuuden kannalta hyviä keinoja ovat ajantasainen tekninen osaaminen ja arvon tuottaminen asiakkaalle ja työyhteisölle. Ole siis aktiivinen. Pidä huolta omasta urakehityksestäsi ja pyri toimeksiantoon, jossa sinulla on mahdollisuus pysyä relevanttina ja kehittyä. Pysy myös hereillä ja seuraa markkinaa. Mikäli toimeksianto ei enää tue tavoitteitasi tai projektin tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta, voi olla syytä etsiä uusi projekti. Paras vaihtoehto ei välttämättä ole vaihtaa vasta pakon edessä.
Rakenna puskuri pahan päivän varalle
Aina ennakointi ei onnistu, ja keikka voi päättyä. Seuraavaa sopivaa keikkaa voi joutua etsimään kuukausien ajan, joten yrityksen puskuri on ehdottoman tärkeä. Mikä sitten on sopiva puskuri? Yhtä oikeaa vastausta ei ole, vaan jokaisen on syytä pohtia puskuri oman paineensietokyvyn mukaisesti. Millaisella puskurilla turvaat itsellesi palkan sekä mielenrauhan, jos keikka loppuu – onko se pari kuukautta, puoli vuotta vai kokonainen vuosi? Oman puskurin rakentamiseen freelancerina kannattaa satsata. Sen lisäksi, että se luo turvaa epävarmoina aikoina, se luo myös omanlaistaan vapautta, kun raha-asioiden ei tarvitse olla jatkuvasti mielessä arjessa.
Miten gnoncelaiset varautuvat riskeihin?Gnonsultti 1: Huolehtii keikan jatkuvuudesta sekä riittävästä puskurista. Eli huolehtii kehityksestään yrittäjänä ja ohjelmistokehittäjänä sekä pitää huolta puskurista niin yrityksen tilillä kuin henkilökohtaisella tilillään. Ei ole freelance-urallaan joutunut olemaan ilman toimeksiantoa, mutta on kuitenkin ollut sivussa laskuttamatta 2 kk ajan.Gnonsultti 2: Huolehtii keikan jatkuvuudesta olemalla aktiivinen asiakkaan suuntaan. On tarvittaessa vaihtanut keikkaa, kun kehitys ja toimeksiannon mahdollisuudet eivät enää vastaa omia tavoitteita. Myös puskuri pahan päivän varalle löytyy. Ei ole ollut ilman toimeksiantoa kertaakaan.
Gnonsultti 3: Huolehtii keikan jatkuvuudesta ja seuraa aktiivisesti markkinaa. Lead-roolissa toimiessaan pitää huolta teknisestä osaamisestaan omien projektiensa parissa. Pitää huolta reilusta puskurista mielenrauhan takaamiseksi.
Mieti, mikä työssä on sinulle merkittävää
Freelancing tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia muokata omaa työtä ja elämäntapaa juuri itselle sopivaksi. Tuntihinta on toki tärkeä osa tätä, mutta se ei yksin määritä työn arvoa tai mielekkyyttä.
On tärkeää pohtia, mitkä tekijät tekevät työstä ja arjesta merkityksellistä – onko se joustavuus, mahdollisuus valita projekteja omien arvojen ja tavoitteiden pohjalta vai se, että pystyy hallitsemaan omaa aikatauluaan, työnteon tapojaan ja kerryttämään varallisuutta yrityksen kautta. Freelancerina saat vapautta, mutta myös lisää vastuuta, kuten työn jatkuvuuden turvaamisen ja taloudellisten riskien hallinnan.
Gnoncen kultainen keskitie – yhteisö ja tuki freelancereille
Gnoncen tarkoitus on alusta alkaen ollut luoda yhteisö, jossa itsenäiset it-freelancerit voivat kasvaa ja menestyä yhdessä. Gnoncen freelancerina voit vaikuttaa työtapoihisi ja talouteesi itsenäisesti, ja samalla saat mukavan työyhteisön lisäksi myös tukea sekä turvaverkon, joka auttaa sinua menestymään pidemmällä aikavälillä. Gnoncen mallilla voit saada parempaa kompensaatiota työllesi, etkä joudu painimaan yrittäjyyden kanssa yksin. Yhteisömme tarjoaa matalan kynnyksen apua ja tukee sinua yrittäjyyden polulla.
Lue lisää freelancerina aloittamisesta













